Förlamade kroppsdelar och svårt att blinka är inte det enda som kan hända när du får lepra. Läs här vad som händer i kroppen när du får lepra, hur sjukdomen sprids och botas.
Lepra orsakas av en bakterie som angriper huden och de ytliga nerverna. Slemhinnorna i framförallt näsa och ögon angrips också. Lepra behandlas idag med en kombination av tre slags antibiotika. Om diagnosen ställs tidigt räcker det ofta med sex månaders behandling och skadorna kan minimeras. Efter att ha tagit antibiotika i två veckor smittar man inte längre. Det finns inget vaccin mot lepra ännu; forskning pågår.
Man tror att smittan sprids via luften – man andas in bakterierna. Färre och färre får lepra, men fortfarande får mellan 200 000 – 250 000 personer diagnosen lepra varje år, dvs. varannan minut får en ny person en diagnos. En tiondel av dem är barn. Miljontals människor lever alltså med lepra eller med följderna av lepra. Inkubationstiden är vanligen mellan 2-8 år men kan vara ända upp till 20 år. Eftersom cirka 95 % av befolkningen i områden där det finns lepra har ett tillräckligt immunförsvar, utvecklar de aldrig sjukdomen även om de utsätts för smitta. Flest leprasjuka finns i Indien, men även Brasilien och flera länder i Afrika har hög andel sjuka.
Besök ILEP:s (The International Federation of Anti-Leprosy Associations) webbplats eller WHO:s webbplats. Där hittar du forskningsrapporter, senaste rön och globala strategier för att utrota sjukdomen m.m.
Allt du behöver veta om lepra på två minuter (av Lepramissionen New Zealand)